(Young Peasant, 1918-1919, by Amedeo Modigliani)  Прахосването на свободното време

...
(Young Peasant, 1918-1919, by Amedeo Modigliani)  Прахосването на свободното време
Коментари Харесай

Хората твърде често не знаят какво да правят със свободното си време ♥ Михай ЧИКСЕНТМИХАЙ

(Young Peasant, 1918-1919, by Amedeo Modigliani) 

Прахосването на свободното време

Въпреки че, както се убедихме, хората най-често копнеят да изоставен работното място и да се приберат вкъщи, решени да оползотворят заслуженото с труд свободно време, прекомерно постоянно те нямат концепция какво да вършат там. По подигравка по-лесно е да се изпита приятност по време на работа, защото и за нея, както за потоковите действия, са присъщи цели, противоположна информация, правила и провокации, предразполагащи човек да се отдаде на това, което прави, да се концентрира и да се потопи напълно в него. Свободното време, въпреки това, не е структурирано и по тази причина са нужни много повече старания, с цел да се извлече от него приятност. Изискващите развити умения занимания, навиците, при които има избрани цели и граници, персоналните ползи и изключително вътрешната дисциплинираност спомагат за превръщането на свободното време в това, което то би трябвало да бъде – късмет за възобновяване. Но като цяло хората са изумително неспособни да се възползват от опциите за добиване на приятност от свободното време. Преди повече от шейсет години огромният американски социолог Робърт Парк отбелязал: „ Неразумното потребление на свободното време, допускам, нанася най-големите загуби на американския живот “.

Огромната промишленост, основана в границите на последните няколко генерации, има за цел да запълва свободното време с носещи приятност прекарвания. Въпреки това, вместо да използваме физическите и умствените си запаси, с цел да претърпяваме поток, множеството от нас отделят доста часове всяка седмица, с цел да гледат по какъв начин известни спортисти играят на големи игрища. Вместо да композираме музика, слушаме платинени записи, създавани от музиканти милионери. Вместо да творим изкуство, се възхищаваме на картини, които се продават за галактически суми на търгове. Не поемаме опасности в името на убежденията си, а ежедневно гледаме артисти, които се преструват, че претърпяват завършения, мнимо увлечени в лъжливо деяние.

Това индиректно присъединяване е способно да прикрие, най-малко краткотрайно, празнината от пропиляното време. Но то е доста бледен сурогат на вниманието, вложено в същински провокации. Потоковото прекарване, подбудено от потреблението на умения, води до израстване; пасивното развлечение не води до средата. Всяка година ние вкупом прахосваме сила, равняваща се на милиони години човешко схващане. Тази сила, която би могла да бъде употребена за постигането на сложни цели и за израстване, бива пропиляна за стимулация, която единствено имитира действителността. Масовите занимания, всеобщата просвета, че даже и високата просвета, биват ли възприемани пасивно и по външни причини – каквото е желанието за повишение на личния статус, – са в действителност умствени паразити. Те гълтам психологична сила, без да усилват кой знае какъв брой силата на Аза в подмяна. Те ни изчерпват, задълбочават обезсърчеността ни.

Ако човек не поеме контрола над тях, и работата, и свободното време ще му носят отчаяние. Повечето специалности и доста от развлеченията за запълване на свободното време – изключително тези, в чиято основа е пасивното изразходване на бълваното от масмедиите съдържание – не са замислени да ни вършат щастливи и мощни. Тяхната цел е да обезпечат пари за другиго. И в случай че позволим, те могат да лишат живота ни от самата му същност. Но като всичко друго, работата и свободното време могат да бъдат приспособени към потребностите ни. У хората, които се научат да се любуват на работата си и да не пилеят свободното си време, се заражда възприятието, че животът им е станал във всяко отношение доста по-съдържателен. „ Бъдещето – писал е Ч. К. Брайтбил – ще принадлежи освен на образования, само че и на оня, който е теоретичен да употребява свободното си време мъдро. “

Избрано от: „ Поток. Психология на оптималното прекарване “, Михай Чиксентмихай, ИК „ Хермес “, 2014 г. 
Картина: Young Peasant, 1918-1919, by Amedeo Modigliani; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР